Janova pec: Zdravé pečené müsli, po kterém se oblízneš


Slyšeli jste už o značce Janova pec? Na Trénuj.cz si od Honzy Krále, majitele a zakladatele firmy s tím nejmňamovějším müsli, namícháte zdravou cereální snídani s lyofilizovaným ovocem. Jestli chcete vědět, co to vlastně je, přečtěte si mini rozhovor s oním Janem, jehož pec pro vás peče o sto šest.

Honzo, jak jsi se dostal k výrobě müsli, sušeného ovoce a zdravých snídaní a k založení značky Janova pec?

Nápad vyrábět kvalitní pečené müsli vznikl přibližně před 4 lety. Nebyl tak úplně můj. Kamarádka si müsli pekla doma a stěžovala si, že se tak dobré nedá koupit. Půl roku jsem nápad rozvíjel, než jsem upekl svou první várku. Předtím jsem během studií pracoval v potravinářské výrobě, díky čemuž jsem načerpal cenné zkušenosti, kterých dodnes využívám.

A co název?

Nad samotným názvem jsem přemýšlel asi měsíc. Janova pec nakonec napadla mou mámu.  

Čím vynikají výrobky z Janovy pece?

Základ z müsli neobsahuje cukr, sladíme medem od malého včelaře. Jednotlivé směsi se jmenují podle hlavní chuti. Nemám rád infantilní názvy a zákazníci aspoň na první dobrou poznají, co mohou očekávat. Receptury nejsou přeplácané, protože směsím vévodí 1, maximálně 2 chuti. Takže sice je ve směsích méně složek, zato v bohatém zastoupení. V jednoduchosti je krása a u jídla to platí na 100 %.

Dalším rozdílem oproti běžnému müsli je to, že své müsli nazývám „pečené“, nikoliv „zapékané“. Od zapékaného se mé müsli liší strukturou, není hrudkovaté. Musel bych použít více medu a vločky trochu namlít, nebo přidat mouku. Müsli by ale pak bylo příliš sladké.

Jak probíhá výroba tvého müsli?

Vločky se upečou s medem, olejem a ořechy. Tím vločky zezlátnou a ořechy dostanou lepší chuť. Po vychladnutí se přimíchají ostatní složky a směs se zabalí. Stejným způsobem si lidé pečou müsli doma. Samozřejmě nemáme výrobní linku, podíl ruční práce je hodně vysoký a kapacita omezená.

Co znamená „lyofilizované“ ovoce, které přidáváš do müsli?

Je to ovoce vysušené sublimací při velmi nízkém tlaku. Obsah sušiny je přes 90 %, takže je velmi lehké. Největší výhodou je, že díky nízkému obsahu vody nemusí být ovoce ošetřeno konzervanty. Také si zachová objem a barvu. Lyofilizovat lze téměř jakékoliv potraviny – třeba sýry, houby, bylinky a chutnal jsem i slaninu.

Jaký výrobek z tvojí „pece“ máš osobně nejraději?

Můj favorit je kakaové müsli. Považuji ho za svou nejpromyšlenější směs. Není moc sladké, protože poctivé holandské kakao dodává hořkost. To svou přirozenou sladkostí kompenzuje lyofilizovaný ananas s banánem. Pečené pekany jsou třešničkou na dortu.

A která směs se nejvíce prodává? Jaké jsou chutě tvých zákazníků?

Nejoblíbenější je s přehledem čokoládové müsli, protože více než třetinu tvoří ořechy a ty mají zákazníci rádi. Dnes trochu lituji, že jsem ho nenazval ořechové, název by byl výstižnější. Nyní máme 8 druhů müsli a každý druh je svou chutí naprosto odlišný, takže si snad vybere každý. Vsadili jsme i na klasickou českou kombinaci – švestky s mákem – a jsou docela oblíbené.

Proč snídat či zobat zrovna müsli?

Jíst se musí 😊 a zároveň je to rychlé, dobré a dodá to energii. Dle poznatků spousta zákazníků zobe müsli jen tak samotné během dne. Třeba místo svačiny.

Máš plány na rozšíření nabídky do budoucna?

Sortiment rozšiřuji vždy na podzim, musíte se nechat překvapit. Čím více mám zkušeností, tím déle mi vývoj trvá. Přibývají totiž faktory, které je potřeba zohlednit.  Na vývoji pracujeme přes léto, kdy je méně práce. Letos bych chtěl realizovat něco velmi odvážného, co tu nikdy nebylo. Tak snad mě neopustí kuráž ☺.

Honza nás pěkně navnadil 😊 Sledujte novinky z Janovy pece přímo na webu výrobce, nebo zabruste do naší sekce zdravých snídaní na Trénuj.cz.

Snídej kvalitní müsli a získej energii na trénink i nové nápady!

+ Žádné komentáře

Přidat vlastní komentář