
Co jíst při tréninku na maraton?
Základem všeho je vyvážená strava bohatá na energii, vitaminy a minerály. A potom taky to, aby se běžec trénující na maraton, nebo čím dál oblíbenější půlmaraton, v jídle neodbýval a nesklouzl ke stereotypnímu jídelníčku. Co to přesně znamená?
5 jídel denně: 3 hlavní + 2 svačiny
Při intenzivním vytrvalostním tréninku je důležité rozložit příjem energie do celého dne – jez často, každé 2 hodiny, a čas mezi hlavními jídly vyplň svačinou s proteiny. Ty jsou důležité kvůli regeneraci svalů, a proto jich nejvíce sněž k večeři před spáním, kdy tělo odpočívá.
Rozdíl je taky mezi svačinkou předtréninkovou a potréninkovou, podle toho jestli radši trénuješ po snídani, nebo před večeří.
Předtréninková svačina: ovoce + energetická tyčinka, nebo jogurtový nápoj + sušenky z cereálií
Potréninková svačina: iontový nápoj + ovoce, tyčinka, nebo proteinový nápoj
Ideální maraton mix
Ideální jídelníček na maraton musí obsahovat:
- Proteiny pro regeneraci a esenciální prospěšné tuky ze semen a ořechů
- Sacharidy jako hlavní zdroj energie
- Alespoň 400 g ovoce a zeleniny, které rozložíš do všech hlavních jídel a min. 1 svačiny
- Nezapomínej ani na dostatečný pitný režim kolem 3 litrů denně
Klíčem k úspěchu je lehce stravitelné jídlo, které obsahuje 80 % sacharidů a 20% proteinů.
Do jídelníčku maratonce bohužel nepatří žádné sladkosti. Když tě honí mlsná, buď ji zkus utéct, nebo mrkni na zdravé svačinky plné proteinů, oříšků a arašídového másla.
#Trenuj a v den M tě nic nezastaví! Mrkni, jak jíst těsně před závodem.
+ Žádné komentáře
Přidat vlastní komentář