Co jíst při tréninku na maraton?


Základem všeho je vyvážená strava bohatá na energii, vitaminy a minerály. A potom taky to, aby se běžec trénující na maraton, nebo čím dál oblíbenější půlmaraton, v jídle neodbýval a nesklouzl ke stereotypnímu jídelníčku. Co to přesně znamená?

5 jídel denně: 3 hlavní + 2 svačiny

Při intenzivním vytrvalostním tréninku je důležité rozložit příjem energie do celého dne – jez často, každé 2 hodiny, a čas mezi hlavními jídly vyplň svačinou s proteiny. Ty jsou důležité kvůli regeneraci svalů, a proto jich nejvíce sněž k večeři před spáním, kdy tělo odpočívá.

Rozdíl je taky mezi svačinkou předtréninkovou a potréninkovou, podle toho jestli radši trénuješ po snídani, nebo před večeří.

Předtréninková svačina: ovoce + energetická tyčinka, nebo jogurtový nápoj + sušenky z cereálií

Potréninková svačina: iontový nápoj + ovoce, tyčinka, nebo proteinový nápoj

Ideální maraton mix

Ideální jídelníček na maraton musí obsahovat:

  • Proteiny pro regeneraci a esenciální prospěšné tuky ze semen a ořechů
  • Sacharidy jako hlavní zdroj energie
  • Alespoň 400 g ovoce a zeleniny, které rozložíš do všech hlavních jídel a min. 1 svačiny
  • Nezapomínej ani na dostatečný pitný režim kolem 3 litrů denně

Klíčem k úspěchu je lehce stravitelné jídlo, které obsahuje 80 % sacharidů  a 20% proteinů.

Do jídelníčku maratonce bohužel nepatří žádné sladkosti. Když tě honí mlsná, buď ji zkus utéct, nebo mrkni na zdravé svačinky plné proteinů, oříšků a arašídového másla.

#Trenuj a v den M tě nic nezastaví! Mrkni, jak jíst těsně před závodem.

+ Žádné komentáře

Přidat vlastní komentář